8 de nov. de 2015

O Samaín


Os celtas celebraban co Samaín o paso do ano, a fin do tempo das colleitas e do ano vello, e o Samaín é a adaptación da palabra “samhain”, que en gaélico significa " fin do verán ".o do inverno e o ano novo.
A noite do 31 de outubro a 1 de novembro foioprimeiro dia do ano natural Céltico.
Durante a celebración da chegada do inverno, eran homenaxeados os devanceiros usando os cranio dos inimigos derrotados na batalla como amuletos para afastar as almas escuras. Co tempo, a tradición cambiou as caveiras por cabazas decoradas con velas acesas dentro.
Na cultura galega atopamos este elemento en distintas formas. Dependendo da zona de
Galicia, atopamos calacús, melo…
Samaín era o momento no que as ánimas dos mortos retornaban ás súas casas para visitar os familiares aínda vivos. Nesta visita aproveitaban para buscar alimento e quentarse co lume da lareira, polo que era costume deixar o lume prendido nesta noite e nunca varrer a lareira para non afastar as ánimas. Por veces tamén se deixaba unha cadeira baleira, co seu servizo de comida e bebida, para que as ánimas se achegasen á mesa familiar.
O cristianismo converteu este ritual pagano na festa de Tódolos Santos.

Os irlandeses levaron a tradición Estados Unidos, onde se adaptaron e, en certa medida, remataron apropiándoa e exportáronna ó mundo co nome de Halloween.

A tradición de dar comida para o falecido practícase desde finais da Idade Media nas Illas
Británicas en que os mendigos foron suplicando por comida de porta en porta a cambio de orar polas almas dos falecido e, logo disto apareceu o " dozura ou travesura " (actual trick or treat norteamericano)
Neste momento, non pode perder a comida, onde os ingredientes protagonistas son castañas
e da cabaza.

Velaquí deixo algúns pratos típicos desta data:


Larpeirada de Samaín                                                Chulas de cabaza
C:\Users\Alfonso\Desktop\img.jpg              C:\Users\Alfonso\Desktop\Chulas-de-calabaza.jpg




Osos de santo                                                                        Fritos de vento

C:\Users\Alfonso\Desktop\huesos-de-santo-9_thumb[2].jpg                  C:\Users\Alfonso\Desktop\descarga (1).jpg



               Outra tradición típica tanto no samín galego, coma no Halloween no resto de países americanos é a de disfrazarse. Sobretodo de cousas que den medo, como pide esta noite de ánimas.

gatos.jpg
Laura Noya, Sofia Sabio

1 comentario:

  1. Gustoume moito este artigo .É un tema moi interesante a orixe dos nosos costumes . A foto dos gatos é moi graciosa .

    ResponderEliminar